Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ιστορικές στιγμές στη Βουλή!

Για πρώτη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου εφαρμόστηκε το νέο σύστημα ενημέρωσης των πολιτών για τα αποτελέσματα των κρυφών ψηφοφοριών.

Το νέο σύστημα βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται ο πάπας στο Βατικανό. Ως γνωστό την ημέρα της εκλογής, οι καρδινάλιοι κλείνονται στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα και δεν βγαίνουν από αυτό παρά μόνο όταν έχει εκλεγεί ο νέος πάπας. Την ίδια ώρα χιλιάδες πιστοί περιμένουν έξω από την Καπέλα Σιστίνα με αγωνία το αποτέλεσμα. Για να ενημερώνονται διαρκώς για το τι συμβαίνει, μετά από κάθε καταμέτρηση τα ψηφοδέλτια καίγονται και περιχύνονται με ειδικά χημικά. Αν το χρώμα του καπνού που βγαίνει από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα είναι μαύρο τότε δεν υπάρχει ακόμα τελικό αποτέλεσμα. Όταν όμως φανεί άσπρος καπνός τότε …“Habemus Papam”!

Κάτι παρόμοιο λοιπόν εφαρμόστηκε χθες για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων! Οι 300 βουλευτές μας κλείστηκαν μέσα σε αυτή για να αποφασίσουν την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη στο ειδικό δικαστήριο. Την ίδια ώρα χιλιάδες Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος περιμένοντας με αγωνία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Για τη διαρκή ενημέρωσή τους τοποθετήθηκε ειδικό φουγάρο στην ταράτσα της Βουλής.

Τις πρώτες ώρες ο καπνός που έβγαινε ήταν μαύρος. Οι βουλευτές όμως ήταν αποφασισμένοι να μην βγουν από το Κοινοβούλιο μέχρι να αθωώσουν τον πρώην υπουργό. Άλλωστε κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; Έτσι νωρίς το πρωί οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι πιστοί είδαν με ανακούφιση να βγαίνει επιτέλους από το φουγάρο ο πολυπόθητος άσπρος καπνός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: